Aktivitete, Të rejat|

VITI ALI PODRIMJA
Pimë kafe në oborrin e Radios, nën ca bredha të mëdhenj, me hije halore, që të cimbisnin nëpër trup. Një kohë nuk folëm, pastaj thamë diçka pa rëndësi, pastaj sërish nuk folëm. Ali Podrimja u ngrit dy herë, i shkoi dikujt te tavolina, foli me të dhe u kthye duke turfulluar. Pastaj u ul përballë meje, shikoi qiellin dhe, i pakënaqur me pamjen e tij, iu kthye dritareve të epërme të godinës së Radios. Një grua hollake u ngrit nga tavolina pranë, u kthye nga ne dhe na buzëqeshi. Për mua ishte buzëqeshja e vetme e shumë ditëve të shkuara. Ali Podrimjes nuk i bëri përshtypje. Dukej i përqendruar në inatin e vet, të cilin sikur e kishte pikasur diku matanë dhe ia kishte ngulur sytë me një urrejtje të ligështuar.
Bablok, mbramë e kam pa andërr Azem Shkrelin, kish lanë mjekër, për kokë t’Lumit, nuk e njohta, m’tha se i kish botue edhe dy përmbledhje me poezi atje, n’botën tjetër, m’u duk mirë, ma i lumtur se kur ka qenë këtu. Ali Podrimja qeshi, por pastaj u duk sikur u pendua për diçka dhe një pjesë të buzëqeshjes e la pezull. Në aneksin e Radios, andej ku kishte qenë dikur salla e koncerteve, u hap një derë xhami dhe për pak çaste u dëgjua një muzikë e prajshme. Pas pak dera u mbyll, tingujt u shpërbënë dhe ca hije drithëruese e të trazuara u dynden mbi gjelbërimin e nëpërdukshëm, duke kërkuar një peizazh ëndrre ku të preheshin.
Mehmet Kraja
Vepra e plotë e poetit Ali Podrimja u promovua sot në Qendrën Kombëtare të Librit dhe Leximit, në praninë e akademikëve, shkrimtarëve, studiuesve, si pjesë e aktiviteteve që po shoqërojnë Panairin e parë Mbarëkombëtar të librit akademik📚.
Kryetari i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës Mehmet Kraja, studiuesi Sabri Hamiti, poeti Sadik Bejko, prof. Elsa Skënderi , shkrimtari Zija Çela, poetja Rita Petro, gazetari Ben Andoni, studiuesi Behar Gjoka, vlerësuan poezinë e Podrimjes në historinë e letrave shqipe, por dhe ndanë kujtime mbi njeriun e jashtëzakonshëm Podrimja.

Comments are closed.

Close Search Window